Mönsterås natur- och kulturstigar

Område: Mönsterås
Arena/Plats:
Kategori: Natur och friluftsliv, Aktiviteter, Se & Göra

I Mönsterås finns ett flertal natur- och kulturstigar som erbjuder fantastiska naturupplevelser och spännande historia. Kartor över de olika vandringslederna finna att hämta på turistbyrån. De fyra naturstigarna finns i Hammarglo/källarholmen, Forsa/Elmhult, Svartö och Långnäs och ger många naturupplevelser. Stigarna är utmärkta med blåmarkerade stolpar.

Sträckan Forsa-Elmhult är ca 4,2 km och lämpar sig även som ridväg.Forsa, lilla Forsa och Älmhult ligger några kilometer norr om Mönsterås. Längs vägen finns ett stort antal fornlämningar från brons- och stenåldern.I norra delen ligger det många fina hagmarker som är betade av djur.

Långnäs naturstig är ca 11 km lång och går genom flera byar med sevärdheter som bland annat klosterruin, gravfält, stenvalvsbro och fångstgrop.

Naturstigen på Svartö går genom Svartö by med anor från 1300-talet. Byn var förr landfäste för personalen som bemannade Dämmans Fyr. Leden är ca 5 km.

Sträckan Hammarglo-Källarholmen-Lagmansudde är ca 3 km. Du går från Hammarglo som en gång var "Stranda Härads största bondby" och är nämnd i skrifter redan på 1300-talet. Du går in i skogen fram till en spång som tar du dig ut till Källarholmen , en spännande och fantasieggande plats, med lämningar efter medeltida bebyggelse. Skylt och P-plats syns från vägen.Lägg märke till de fina stenmurarna längs vägen.
Efter Källarholmen kan du vandra vidare ut mot Lagmansudde där det finns grillplats.
Kevershäll
Kevershäll ligger strax norr om Habbestorp och kommer du från Mönsterås ligger parkering och start av leden på höger sida av vägen. Vid början av leden finns en karta över området.

Ledens längsta slinga är cirka 2,5 kilometer lång och har en relativt kraftig ökning upp till ett av Mönsterås högsta berg cirka 63 meter över havet. Från toppen kommer du att kunna se Öland, flera kyrkor och Aboda Klint i sydväst. Om du har problem att gå kan vissa segment vara svåra. Vid kall och våt väderlek blir hällarna hala
Lövö naturreservat
Lövö naturreservat ligger cirka 15 kilometer från centrala Mönsterås med en genuin skärgårdsmiljö med en välbevarad by, fiskelägen, åkrar, hagar, strandängar och hav. Här växer grova grova hamlade lindar i de vackra hagmarkerna.

I de södra delarna finns flera vandringsleder att välja mellan. Delar av Lövö betas av djur under en stor del av året och övergångar i form av stättor finns på flera platser.
Kronobäcks våtmark
Vandringsleden börjar vid Kronobäcks klosterruin och fortsätter därefter i en slinga runt våtmarken. Våtmarken är känd som Sveriges första ”Gäddfabrik” och utgör leklokal för tusentals gäddor som varje vår simmar upp från Kalmarsund för att leka. Gäddorna bjuder på ett fantastiskt skådespel när de plaskar runt bland tuvorna i de översvämmade hagmarkerna.

Utöver gäddorna finns många andra sevärdheter i området runt Kronobäcks våtmark. Kullarna bekläds av ståtliga, hundraåriga ekar såväl som av backsippor. I kullarna finns dessutom järnåldersgravar och andra fornlämningar som visar att området har varit av stor betydelse för människor sedan långt tillbaka. Våtmarken är även populär bland fågelskådare då artrikedomen är påfallande hög och det finns gott om havsörn och andra rovfåglar.

Leden är cirka 2,4 km lång och är utmärkt med rödmarkerade stolpar. Parkering finns vid Klosterruinen
Jungnerholmarna
Jungnerholmarna är ett strövområde som inbjuder till aktivt friluftsliv och rika naturupplevelser. Området ligger i en unik miljö, med ett högt naturvärde omsluten av Emån. Området har dessutom en spännande historia. Här finns det vandringsstigar med kultur- och naturinformation längs med vägen. Det finns grillplatser, badplats, grönytor för rekreation och lek

KONTAKT

Oscar Ekstam, föreningskonsulent, tel. 0499-179 85

Joakim Holm, projektledare, miljökontoret, tel. 0499-171 48

Kontaktinformation

I närheten av


Kundservice

Personlig service får du från någon av våra turistbyråer i Småland. Hitta din lokala turistbyrå https://www.visitsmaland.se/sv

Build: 2021-05-05 20:01:38, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-5812.cbischannel-350.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails