Mönsterås natur- och kulturstigar

Visa karta

I Mönsterås finns ett flertal natur- och kulturstigar som erbjuder fantastiska naturupplevelser och spännande historia. Kartor över de olika vandringslederna finna att hämta på turistbyrån. De fyra naturstigarna finns i Hammarglo/källarholmen, Forsa/Elmhult, Svartö och Långnäs och ger många naturupplevelser. Stigarna är utmärkta med blåmarkerade stolpar.

 

Sträckan Forsa-Elmhult är ca 4,2 km och lämpar sig även som ridväg.Forsa, lilla Forsa och Älmhult ligger några kilometer norr om Mönsterås. Längs vägen finns ett stort antal fornlämningar från brons- och stenåldern.I norra delen ligger det många fina hagmarker som är betade av djur.

Långnäs naturstig är ca 11 km lång och går genom flera byar med sevärdheter som bland annat klosterruin, gravfält, stenvalvsbro och fångstgrop.

Naturstigen på Svartö går genom Svartö by med anor från 1300-talet. Byn var förr landfäste för personalen som bemannade Dämmans Fyr. Leden är ca 5 km.

Sträckan Hammarglo-Källarholmen-Lagmansudde är ca 3 km. Du går från Hammarglo som en gång var "Stranda Härads största bondby" och är nämnd i skrifter redan på 1300-talet. Du går in i skogen fram till en spång som tar du dig ut till Källarholmen , en spännande och fantasieggande plats, med lämningar efter medeltida bebyggelse. Skylt och P-plats syns från vägen.Lägg märke till de fina stenmurarna längs vägen.
Efter Källarholmen kan du vandra vidare ut mot Lagmansudde där det finns grillplats.

Visa mer
Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-5812.cbischannel-350.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails